ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ТЕХНИЧКИ СЕКТОР “ЈКП ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ЗРЕЊАНИН

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

У уторак 28. маја градоначелник Симо Салапура посетио је технички сектор „Водовода“ и том приликом је од стране директора Предрага Бодироге и његових сарадника обавештен о реализацији бројних актуелних активности предузећа на унапређењу водоводног и канализационог система у граду и насељеним местима.

Градоначелник Салапура и директор Бодирога са сарадницима током посете техничком сектору „Водовода“ (фото: Град Зрењанин)

У уторак 28. маја градоначелник Симо Салапура са помоћницом Цицом Вучковић посетио је технички сектор ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин где су га током обиласка директор „Водовода“ Предраг Бодирога и његови сарадници из стручних служби предузећа обавестили о реализацији бројних активности предузећа који се односе на значајне инфраструктурне радове и унапређење водоводног и канализационог система у граду и насељеним местима.

Градоначелник је упознат са радом новог специјализованог возила ВОМА за одгушења на фекалној и атмосферској канализационој мрежи који је од недавно укључен у теренске активности и чињеницом да набавком овог возила и сервисирањем постојећа два, „Водовод“ први пут од оснивања има три возила тог типа на располагању. Директор Бодирога се захвалио Граду на помоћи у набавци потребних машина и возила и истакао да су у претходном периоду поред поменуте ВОМЕ набављена и два велика и два мала багера, камион са покретном руком, три камиона за дежурне екипе, а од Града је на управљање добијена и цистерна за пијаћу воду.

Градоначелник је обишао нова возила и машине предузећа и упознат је са радом новог специјализованог возила ВОМА (фото: Град Зрењанин)

Том приликом Градоначелник је обавештен да су у завршној фази радови у оквиру Прве фазе реконструкције водоводне мреже у граду која обухвата замену 20 км цеви старијих од 50 година и изградњу око 20 км прикључака који воде од новоизграђене мреже до објеката корисника, а за које су средства обезбедили Република и Покрајина. Градоначелник је информисан да је успешно завршена изградња прве фазе фекалне канализационе мреже у Лазареву, да се тренутни радови на канализационој мрежи у Клеку и Елемиру спроводе планираном динамиком и да предузеће спроводи редовне активности на одржавању око 100 км до сада изграђене мреже која је у употреби у 5 насељених места. Тренутна покривеност насељених места фекалном канализационом мрежом износи: Клек 86%, Елемир 86%, Ечка 57%, Меленци 43%, Стајићево 18%, Лукићево 10%, а пројектно техничка документација је припремљена за Арадац и Перлез.

Два велика и два мала багера која су набављена у претходном периоду (фото: ЈКП ВИК ЗР)

Истакнуто је да предузеће врши редовно одржавање свих водоводних система у насељеним местима, да су ове године извршена прања водоторњева у Лазареву, Клеку и Елемиру и да су током викенда завршени радови на потпуној репарацији водоторња у Лазареву, као што је прошле године учињено у Орловату а претходно и у Ечки. Градоначелник је упознат са припремним активностима на реализацији пројекта аутоматизације изворишта у насељеним местима чија ће реализација започети ове године, као и о припремама за расписивање јавне набавке за бушење нових бунара ове године у 5 насељених места: : Михајлову, Клеку, Лазареву, Ченти и Книћанину.

Ново специјализовано возило за одгушења на канализационој мрежи и нова возила за дежурне екипе (фото: ЈКП ВИК ЗР)

Приликом посете Диспечарском центру где је смештена нова опрема за мониторинг изворишта и водоводне мреже Градоначелник је обавештен о радовима на аутоматизацији изворишта у граду и припремама за бушење шест нових бунара на поменутом изворишту.

Нова опрема у Диспечерском центру за мониторинг изворишта и водоводне мреже (фото: ЈКП ВИК ЗР)

Завршетком радова на аутоматизацији изворишта „Водовод“ ће поседовати тренутно најмодернији систем у Србији који ће омогућити комплетан мониторинг рада свих бунара и пумпи на изворишту, као и њихов оптималан рад који се односи на количину испумпане воде и број радних сати. Омогућиће се и контрола и управљање свим линијама бунара, али и сваким бунаром и пумпом понаособ према потребном притиску и протоку. Омогућиће се аутоматска манипулација вентилима на изворишту и око постројења за пречишћавање воде. Због поузданости рада биће измењен и део енергетског система на изворишту. У току су и радови на ограђивању изворишта у циљу обезбеђивања зоне санитарне заштите и постављање надзорних камера како би се спречиле крађе на трафостаницама и бунарима. У поменутом центру већ се бележе резултати мерења протока и губитака воде у мрежи са 17 мерних места која су изграђена током прошле године.

Градоначелник је упознат са системом за праћење и контролу изворишта и водоводне мреже у граду који је тренутно најсавременији у Србији (фото: Град Зрењанин)

Градоначелник је упознат и са реализацијом пројекта смањења губитака воде у мрежи који је финансиран од стране „Метита“ а урадила га је фирма „Дуроеци“ из Португалије у сарадњи са стручним службама предузећа.

Директор Бодирога се захвалио Градоначелнику и Граду Зрењанину на финансијској и организационој помоћи у реализацији значајних инфраструктурних радова у граду и селима (фото: Град Зрењанин)

На крају посете директор Бодирога је изразио захвалност Градоначелнику што и он лично и Град Зрењанин као оснивач ЈКП „Водовод и канализација“ разумеју потребу и значај улагања у водоводне и канализационе системе и финансијски и организационо помажу у реализацији значајних инфраструктурних пројеката који ће допринети бољем функционисању обе мреже и у крајњем циљу квалитетнијем животу свих становника на територији Града Зрењанина.

Видео прилоге погледајте на нашем YouTube каналу – Vodovod i kanalizacija Zrenjanin

Прочитајте још:

БОНУС ВИДЕО
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ТЕХНИЧКИ СЕКТОР „ВОДОВОДА“ (РТВ САНТОС)

Служба информисања и пословних комуникација
ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •