КОМЕ ОДГОВАРА ИЗНОШЕЊЕ НЕИСТИНА И ШИРЕЊЕ ПАНИКЕ МЕЂУ ГРАЂАНИМА?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Решавање вишедеценијског проблема грађана нашег града са пијаћом водом је пред нама, и у то, сигурни смо, не сумњају више ни највеће „неверне Томе“.

За ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин проблем питке воде је технички решен јер досадашњи резултати анализа воде са пречишћивача, који су нам достављени од стране извршиоца посла и проверени интерном анализом у лабораторији нашег предузећа, потврђују да су испуњени сви параметри које прописује републички Правилник о хигијенској исправности воде, о чему сведоче и најновији јуче достављени резултати акредитованих лабораторија.

 

ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин

 

За сумњу грађана у реализацију овог пројекта смо од старта имали разумевања, свесни смо били да ће нас, након неколико пропалих покушаја у прошлости и изневерених обећања, она пратити до последњег дана. Нисмо увек разумели потребу дела политичке сцене нашег града, али смо као вид политичке борбе морали прихватити, да се решавање проблема пијаће воде у старту осуди као неуспешан, лажан, као замајавање јавности и слично. Нисмо је увек разумели јер је долазила од наших суграђана чије породице и пријатељи живе у овом граду, и који се представљају као заштитници интереса суграђана и борци за боље и квалитетније услове живота у нашој средини. Нарочито нисмо разумели разноразне, знане и незнане, стручњаке из области водоснабдевања који су, уз подршку појединих новинара и медија, унапред осуђивали пројекат на неуспех. Питали смо се, а и сада се питамо, где су били протеклих 40 година, зашто своје знање нису преточили у конкретно решење и проблем пијаће воде увелико до сада решили?

Разумемо и да је помало нереално звучало да ће проблем пијаће воде бити решен без динара улагања, да ће све трошкове изградње постројења као и трошкове уколико пројекат не успе сносити инвеститор, односно извршилац услуге пречишћавања воде, а да ћемо пречишћену воду добити по унапред дефинисаној цени и то много мањој него што су предвиђали неки претходни пројекти који су притом изискивали десетина милиона евра улагања града и његово кредитно задуживање.

Зато смо од првог дана били апсолутно отворени према јавности. Од момента расписивања јавне набавке, потписивања уговора и првих проблема са обезбеђивањем неопходне гаранције инвеститору за плаћање услуге пречишћене воде јер се, гле чуда, ЈП „Воде Војводине“ баш тада сетило дуга старог више од десет година и блокирало рачун ЈКП „Водовод и канализација“ које је требало да исту гаранцију и обезбеди. И тада смо признали, и сада понављамо, то јесте био главни разлог због чега се каснило са извођењем радова. Захваљујући директору  Ивану Девићу и градским челницима, и њиховом залагању, од Владе Србије стигла је неопходна гаранција и конкретни грађевински радови су започети.

 

Постројење за пречишћавање питке воде

 

Тада смо отишли корак даље, готово од првог дана на градилишту су постављене две камере које су уживо преносиле радове и то су чиниле до момента пуштања постројења у пробни рад маја месеца. Грађани су могли да виде да се радило у време када је грађевинска сезона већ била завршена, и викендима и празницима, и по киши и по минусу који је прелазио десети подеок целзијусове скале. Успешно смо извршили припрему за спајање постројења на главни магистрални вод водоводне мреже а да ни једног момента није дошло до проблема у водоснабдевању. Редовно смо извештавали о добијеним резултатима и пробног рада опреме постројења  и анализе пречишћене воде након сваке фазе у процесу пречишћавања. Служба информисања нашег предузећа је у договору са инвеститором током изградње постројења издала десетине саопштења у вези одвијања радова, слала фотографије и била у сваком моменту на располагању медијима, одговарала на све захтеве и верујемо да не постоји ни једна медијска кућа чији новинари нису, кад год су то затражили, посетили градилиште, направили прилог, фотографије.

Све смо то урадили јер смо веровали у овај пројекат, јер нисмо имали разлога да било шта кријемо, јер смо желели да грађани буду упознати са сваким детаљем – и поносни смо на то!

Када је већ поменутим „неверним Томама“ било јасно да ће оно што су они проглашавали у старту неуспехом и обманом бити реализовано, отишли су корак даље, и тврдили да ће квалитет пречишћене воде бити деградиран, док стигне до крајњих корисника, након проласка кроз градску водоводну мрежу.

Потребно је да јавност зна да је наше предузеће за све време трајања забране воде за пиће третирало воду као и пре забране, да су редовно вршена испитивања воде и из мреже и из бунара одакле се снабдева град водом, и то како од стране наше лабораторије тако и од „Завода за јавно здравље“ Зрењанин. Да су редовно, сваке године, од марта до новембра месеца, вршена испирања мреже. Да су исто тако редовно вршене анализе квалитета воде на више десетина локација у граду, и то баш из разлога да би се утврдило да ли и колико цеви утичу на квалитет воде од места пуштања воде у градску мрежу до доласка до крајњих корисника.

Последњом анализа воде, које предвиђају надлежне институције, утврђено је да нема деградације исте након проласка кроз цеви градске водоводне мреже. Анализе су рађене са десет локација у граду, иако је обавеза са седам, и то са следећих локација: са самог изворишта, Раде Кончара, Житни трг, Жарко Зрењанин, Авив парк, Здравка Челара, Берберско, Панчевачки пут, Железничка станица и Милетићева.

Чињеница јесте да је већина цеви стара, али да то не утиче на квалитет воде, у супротном да ли би се ико нормалан одлучио, да су испитивања показала другачије, да крене у реализацију постројења? Оне представљају проблем нашем предузећу јер се чешће јављају кварови и потребно је издвојити више средстава за одржавање мреже и веће ангажовање људства.

Након ових чињеница долазимо до закључака да професионалне  „мутиводе“ више немају аргумената како да оспоре пројекат јер је доказано и да се може постићи  захтевани квалитет воде и да нема деградације воде након проласка кроз градску водоводну мрежу. Сада су на делу покушаји истих да фабриковањем нових „афера“, које се овога пута односе на прибављање неопходне документације, наставе са збуњивањем грађана и целокупне јавности.

Према информацијама добијеним од стране извршиоца посла, у овом случају и инвеститора, они су у поступку добијања свих неопходних сагласности за званично пуштање постројења у рад, а који следе, како то законска регулатива и предвиђа, након постизања захтеваних параметара квалитета воде. Наиме, након завршеног пробног рада и добијања одговарајућих резултата анализе воде, стечени су услови да се законом прописана документација преда на даљи поступак надлежном органу. Дакле, све по закону.

И отуда и питање из наслова текста. Коме одговара, или боље, који су разлози који терају појединце да износе, да неупотребимо неку тежу реч, грубе неистине, и шире панику међу грађанима?

Да ли су разлог за то личне фрустрације појединаца што нису искористили више од деценију власти да реше проблем питке воде, да ли су у питању изгубљени лични интереси појединаца што неки други пројекат који је захтевао милионе евра улагања није реализован, или можда проблем лежи у чињеници што грађани нашег града, наравно они који су то могли себи да приуште, неће више издвајати милионе евра за флаширану воду?

Који год да је разлог, сраман је и за осуду и нека иде на образ и част онима који се таквим методама служе. Чињеница је да ће вишедеценијски проблем Зрењанина са водом за пиће бити решен, а то је у овом случају једино и битно.

Служба информисања и пословних комуникација
ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •