ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин

ДЕВИЋ: ГАРАНЦИЈА ОТВАРА ГРАДИЛИШТЕ (ЛИСТ „ЗРЕЊАНИН“)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

У целости Вам преносимо Интервју са Иваном Девићем, вршиоцем дужности директора ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин, који је водила новинарка Сања Воркапић и који је објављен у листу „Зрењанин“ у петак 08.06.2016. године.

ИВАН ДЕВИЋ: ГАРАНЦИЈА „ВОДОВОДУ“ ОТВАРА ГРАДИЛИШТЕ НА ЛОКАЛИТЕТУ ГДЕ ЋЕ БИТИ ФАБРИКА ВОДЕ

 

 Пијаћа вода доброг квалитета из чесме до краја године

Последња препрека започињању радова на изградњи постројења за прераду питке воде отклоњена је предајом прикупљене документације која је била услов потписивања уговора за добијање гаранције прошлог четвртка. Документација је предата конзорцијуму који је у поступку јавне набавке добио извођење радова. Гарант добијене гаранције Владе је Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), ЈКП „Водовод и канализација“ је налогодавац, а корисник је конзорцијум фирми који изводи радове на постројењу.

DIREKTORLISTZR
вд директора ЈКП „Водовод и канализација“ Иван Девић, дипл.инж.

О финансијским потешкоћама које су претходиле добијању гаранције, о томе шта она значи, када ће потећи чиста вода из славина, причамо са Иваном Девићем, однедавно вршиоцем дужности директора  у ЈКП „Водовод и канализација“, дипломираним инжењером електротехнике и помоћником градоначелника Зрењанина у претходном сазиву.

Каква је гаранција у питању и шта она значи за изградњу фабрике воде?

– То значи да извођач, у наредних неколико дана, може да крене у организацију градилишта на самом локалитету где ће бити фабрика воде. Да не буде забуне, ова гараница није гаранција за плаћање према извођачу, нити је за било какву финансијску гаранцију по питању опреме и изградње фабрике. Она се односи искључиво на обавезу Града да ће платити воду која буде испоручена од стране извођача. Она може да буде евентуално активирана само у случају да „Водовод“, односно Град Зрењанин, није у могућности да плати испоручену воду. На тај начин извођач се обезбеђује за плаћање воде, и она ступа на снагу тек кад се постројење заврши и када потече исправна вода из чесме, а до тада Град Зрењанин нема никакве обавезе према извођачу.

Коју суму новца „покрива“ гаранција?

– Ова гаранција је круна читаве приче око фабрике воде, јер је она била „камен спотицања“ сво ово време, дакле од фебруара 2015. године када је и потписан уговор. Гаранција је дата на висину од 5,6 милиона евра, а њена вредност је утврђена по основу уговорне цифре. То је трогодишња претпостављена вредност преузете воде. На годишњем нивоу претпостављена преузета количина воде је 6,5 милиона кубика и ова гаранција покрива ту уговорену цену.

Због чега је толико висока гаранције од скоро 6 милиона евра?

– Сваки извођач претпоставља и одређени економски интерес за одређени посао. Неће нико улагати у тако велику инвестицију без одређених гаранција. Струка је проценила да је на годишњем нивоу свакако потребна толика количинан воде од 6,5 милиона кубика, па је то и количина која је уговорена и на основу које је читав економски систем моделиран. Тренутно „Водовод“ испоручује изнад 7 милиона кубика воде на годишњем нивоу.

Често питање је и колико кошта то постројење и да ли има везе добијена гаранција са ценом фабрике воде?

– Подсетићу само да ми овим уговором који је потписан, нисмо купили фабрику за пречишћавање воде него услугу, односно чисту воду, тако да цена постројења нема никакве везе са висином добијене гаранције. То се нас не тиче, ми ту опрему не плаћамо, него ћемо плаћати исправну воду, и док она не потече, ми немамо никаквих финансијских издатака.

Део опреме је стигао прошле недеље, до краја јула треба да стигне и остатак. Да ли се нешто од опреме ради и у Србији?

– Опрема која је стигла прошлог понедељка, допремљена је из Данске, од веома цењеног произвођача за ову врсту опреме, под именом „Липтех“. Ради се о опреми за технолошки најзначаније постројење ултра филтрације, а крајем недеље стигла су и преостала четири шлепера. Сва опрема смештена је у магацине „Транспортшпеда“ у Београду, где ће бити до завршетка грађевинских радова и стварања услова за монтажу. Са овом последњом испоруком допремљено је 40 одсто од укупне количине опреме. Један део се производи и овде у Србији, ради га крагујевачка фирма „Миланковић инжењеринг“ и та опрема биће завршена до краја августа.

 Која количина исправне воде ће бити испоручивана на сат и каква је динамика протока?

– Систем је пројектован за испоручивање 200 литара воде у секунди и то је оптимална количина. Међутим, на бунару ће се налазити и огромни резервоар који ће бити увек пун воде за случај да буде потребна већа количина воде у одређеном периоду. Фабрика ће пунити резервоар када је мања потрошња у току дана, и из тих резерви ће повлачити воду када буде било веће потребе за њом.

Ваше именовање за првог човека „Водовода“ поставља и одређене циљеве, као и одговорност пред 277 запослених у овом комуналном предузећу?

– Мој први задатак по ступању на дужност тицао се финансијске консолидације, поред овог великог задатка око фабрике воде. Могу да кажем да смо исплате личних доходака регулисали уз смањене зараде, и да смо са мајском исплатом зарада кашњење свели на један месец. Велики проблем имамо са редукованим приливом од ЈП „Зона“ (обједињена наплата), где имамо јако велики заостатак наплате наших потраживања. Од почетка године имамо око 43 милиона ненаплаћених потраживања. Уколико се настави са оваквим трендом, „Водовод“ ће бити у ситуацији да преиспита сарадњу са „Зоном“, па чак по цену и иступања из ове уговорене сарадње.

 Хоће ли бити нових запошљавања?

– „Водовод“ је и са претходним директором смањио број запослених, али ми имамо тај проблем што је однос структуре запослених јако неповољан. Мали је број оних људи који раде непосредно послове на водоводу и у производњи, а несразмерно велики у администрацији и то је поражавајуће. Тај се однос мора мењати, али не по цену да се пређе ова цифра од 277 запослених.

Када је процењено да ће постројење бити пуштено у пробни рад?

– Представник извођача је рекао да ће 10. октобра постројење бити пуштено у пробни рад када фабрика буде завршена у машинском смислу. Након тога предстоји моделирање параметара и пуштање постројења у рад. Подсетићу још и то да је „Зилио“ пилот постројење, на основу кога се гради и фабрика, рађено у Зрењанину у самом центру града и да показало је добре резултате, а да је моделирање параметара урађено у року од недељу дана. Читав систем ради сам за себе и максимално је компјутеризован и аутоматизован, тако да ће у фабрици воде радити свега неколико људи.

Да подсетимо и колико ћемо плаћати пречишћену воду?

– Цена је лимитирана на 28 евроценти по кубном метру воде и толико ћемо плаћати исправну воду. Цена ће се мењати на бази годишње инфлације и биће мењана по аутоматизму. Током 2017. године ће она сигурно бити 28 евроценти, док ће се вероватно наредне године минимално кориговати у складу са инфлацијом, па ће бити, на пример 28,3 евроценти, или ће цена бити нижа ако инфлација буде негативна или ако повучемо већу количину воде.

Фото: Лист „Зрењанин“

Служба информисања и пословних комуникација
ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин

 

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •