ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин

ПОЧЕЛА ПРОБНА ТЕСТИРАЊА ПОСТРОЈЕЊА КОЈА ЋЕ У СТАРТУ ПОБОЉШАТИ КВАЛИТЕТ ВОДЕ У МРЕЖИ

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

У присуству градоначелника града Зрењанина Чедомира Јањића, директора ЈКП „Водовод и канализација“ Ивана Девића, директора „Синертека“ Ненада Обрадовића, великог броја одборника Скупштине града Зрењанина, директора јавних предузећа и других јавних личности нашег града, пуштена је сирова вода из бунара који снабдевају град водом у систем постројења за пречишћавање воде, чиме су отпочела пробна тестирања постројења.

 

Моменат пуштања сирове воде у базен за предтретман, који је означио почетак тестирања постројења, пропраћен је аплаузом присутних

 

Почетку тестирања постројења присуствовали су бројни одборници Скупштине града Зрењанина, представници локалне администрације, директори јавних предузећа као и бројне новинарске екипе

 

Вода у градској водоводној мрежи ће у наредним данима већ бити далеко бољег квалитета, а пречишћивач воде обезбеђиваће на почетку 30 процената воде у систему водоводне мреже, а тај проценат учешћа пречишћене воде ће се сукцесивно повећавати како се буде одмицало у процесима тестирањима. По завршетку свих тестирања опреме, технолошких процеса и хемијских анализа, и након коначних провера карактеристика воде, који морају бити у складу са важећим нормама Републике Србије, биће објављено да је скинута забрана употребе воде из градске водоводне мреже за пиће.

„Данас пуштамо сирову воду из бунара у систем предтретмана и почињемо са хидрауличким тестирањем уграђене опреме. У базену сирове воде врши се хемијски третман, као први корак у пречишћавању, односно припреми воде за даље третмане. Пре месец дана смо урадили хидраулично тестирање цевовода и то је урађено без пропуста, и сада крећемо са тестирањем првог дела технолошког процеса. Из предтретмана вода долази до ултрафилтрације  и наше су процене да ће та тестирања трајати 5 до 7 дана. Са „Водоводом“ ћемо након сваког сегмента технолошког процеса вршити 10 до 15 провера квалитета воде дневно. Након ултрафилтрације креће хидраулично тестирање реверзне осмозе. То ће бити најбрже тестирање, након чега крећемо са јоноизмењивачима и по завршетку тих анализа моћи ћемо да пустимо воду у градски систем. Вода ће већ сад у систему имати врло брзо бољи квалитет него што је сада, неће имати мирис, боју и укус и биће одстрањен арсен. Ипак, тек након обављених свих хемијских анализа које задовоље постављене стандарде, када добијемо дозволу од „Водовода“ објавићемо да је вода дозвољена за пиће“ – објаснио је у уводном излагању пред бројним новинарским екипама представник инвеститора директор „Синертека“ Ненад Обрадовић.

Градоначелник Јањић, директор „Водовода“ Девић и директор „Синертека“ Обрадовић током обиласка постројења

 Иван Девић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ излагање пред новинарима започео је причом о цени воде. „Цена воде ће бити одређена у договору са Градом након анализа предлога и она ће у себи обухватити све моменте, па и социјалне. Коначну одлуку о цени донеће Град, наше предузеће се уклапа у сваку цену коју Град буде донео. Јасно је да садашња цена не може остати на овом нивоу јер се у воду улаже и рад и трошкови пречишћавања воде и самим тим, цена ће морати бити већа“.

Девић је појаснио да ће вода из постројења потећи одмах кроз градску мрежу и да ће се за највише пар дана приметити драстична разлика у квалитету воде што се тиче мириса, укуса и прозирности. „Коначно скидање забране употребе воде за пиће уследиће када се сви тестови заврше. То значи да ће, када се у одређеном временском континуитету мерења покаже да су сви параметри у границама прописа Републике Србије, „Водовод“ и Завод за јавно здравље скинути забрану и вода ће бити дозвољена за пиће.“

У свом излагању Девић се дотакао и у јавности често пласиране теорије да ће постојеће цеви у водоводној мрежи утицати на квалитет пречишћене воде: „Што се тиче теорија деградације воде у самом водоводу и цевима, то су недоказане теорије, шта више теорије квази-стручњака који су говорили и да се никада не може решити проблем воде за пиће у Зрењанину. У току самог прикључења и захвата на прикључењу постројења на водоводну мрежу, уверили смо се да су цевоводи у стању у каквом су били и у тренутку полагања, иако је то било пре четрдесет-педесет година, да никаквих штетних наслага нема у њима, нити зачепљења“.

На крају је изразио задовољство што је ЈКП „Водовод и канализација“ део овог историјског пројекта и што је веровао у његову успешност, захваливши се радницима свог предузећа и свима онима који су довели до тога да се данас постројење пушта у пробно тестирање.

Градоначелник града Зрењанина Чедомир Јањић нагласио је на почетку да је ово историјски дан за наш град. „Морам да подсетим да је од 1975. године било много покушаја решавања проблема пијаће воде, на жалост, неуспешних. Не могу да сакријем задовољство што је баш моја администрација успела да то реши и веома сам срећан што имам прилику да радим са таквим људима, који су способни да организују овако велике пројекте и много добрих ствари које смо у протеклих пет година урадили у граду Зрењанину. Морам да подсетим да смо 2012. наследили пројекат по коме су Град, односно грађани и наше јавно предузеће, морали да плате 25 милиона евра за постројење и онда још сваки кубик воде по 37 евро центи. Ми смо сада ово направили без и једног динара улагања Града, грађана и нашег јавног предузећа, а знатно мање ћемо и плаћати воду, тачније 28 евро центи. Мислим да смо направили добар пројекат и за град и за грађане“ закључио је градоначелник Јањић.

ПРИЛОГ РТВ „САНТОС“ НА ОВУ ТЕМУ ОБЈАВЉЕН У ЊИХОВОЈ ЦЕНТРАЛНОЈ ИНФОРМАТИВНОЈ ЕМИСИЈИ „ДАН“ (15.06.2017.)

 

ПРИЛОГ РТВ „ВОЈВОДИНА“ ОБЈАВЉЕН У ЊИХОВОЈ ИНФОРМАТИВНОЈ ЕМИСИЈИ „ДНЕВНИК“ (15.06.2015.)

 

Служба информисања и пословних комуникација
ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •